• +40743151958
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Hé - Vas: 07:00 - 21:00 EET

Bemutatkozom: Both László fafaragó, ácsmester vagyok

Both László fafaragó, ácsmester

Both László fafaragó, ácsmester vagyok. Gelencén születtem 1970. február 5-én. Szülőfalumban végeztem az iskoláim, majd 1988-ban érettségiztem. Fábián József gelencei fafaragó–, szobrász mesternél inaskodtam, majd a csernátoni népművészeti iskola keretében megszereztem a magán fafaragói diplomámat. Magánasztaloskent dolgozom, saját vállalkozásomban. Nős vagyok, 2 leány édesapja.

Azért választottam a fafaragást, mert ezt szeretem a legjobban. A családom és a fafaragás jelenti nekem az életet és a boldogságot. Nagyapámtól örökölhettem a rajz és a fafaragás iránti szerelmemet. Három fiverem is farag, szeretik a mesterséget.  Öröm, ha az ember szereti a foglalkozását. Hivatásom mellett fontosnak tartottam mindig a munka szellemi értekét is. Első, és legfontosabb szempont, hogy tudjanak rólunk, hagyományainkról. Számomra örömet jelent, ha tehetségem gyümölcseivel, a székelykapukkal én is hozzáteszek valamit székelységünk ismertségéhez.

Miután elvégeztem az iskolát és eltanultam a fafaragás művészetét, magánasztalos lettem. Legelőször kicsikkel kezdtem, mint gyalogbejárókkal, majd elkészítettem a saját portámat. Aztán jöhettek a többiek.....

Az első nagy munkám volt az, amelyet a Magyarok Világszövetségének Erdélyi Társasága felkérésére készítettünk és a lengyelországi Oszandec városában díszeleg. Az 1960-ban boldoggá avatott Árpád-házi Szent Kingát a lengyel nép anyjaként tisztelik, ezért II. János Pál pápa 1999. június 16.-án Oszandecben járt, hogy szenté avassa. Ez a napos-holdas székelykapu, melyen Magyarország és a Vatikán címere is megtalálható, megörökíti a szenté avatott magyar királylány arcmását.

Patrubany Miklós jött el személyesen hozzám, hogy felkérjen erre a munkára. Ránk bízták, mi pedig elkészítettük pontosan 3 hét alatt, egy olyan székelykaput, ami még méreteiben még nem készült a világon.

Az ünnepségre minket is meghívtak, ahol megtiszteltetésben volt részünk fivéremnek es nekem, mert találkozhattunk a pápával es egy galambducos makett székelykaput nyújthattunk át neki ajándékba.

Majd később több országban is készítettem székelykapukat, jelenleg 8 országban állnak munkáim.

Nehéz beszerezni a faanyagot a munkához, olyat, hogy örökre szép maradjon. Jómagam leginkább tölgyfával dolgozom, az igazi székelykapu is tölgyfából készül.

Örülök, ha székelykaput kell faragnom es nagyon büszke tudok lenni, ha elkészítem.

Elismerések, melyeket munkáimért kaptam:

Országok, ahol a munkáim állnak:

Romania

250 munka

Magyarország

100 munka

Szlovákia

2 munka

Belgium

1 munka

Argentína

1 munka

Kapcsolatba léphet velem az alábbi elérhetőségeimen:

Postacím: 527090 Gelence (Kovászna megye), Néptanács utca 342., Románia

Mobil / Viber: +40743151958

Email: info@szekelykapuk.eu